Ån

Hjerpe och jag spenderade några timmar längs ån i söndags eftermiddag. Hjerpe fick 2 mindre öringar och tappade ytterliggare två. Själv fick jag bara abborre och så blev jag halvt ihjälskrämd av en and.


"Rocken"

Nästan två timmar i bil men sen ligger den där, storöringarnas sjö. Där drömöringarna finns på riktigt.

Jag och Hjerpe kom upp till sjön vid lunchtid och kunde snart se de stora dagsländorna komma driva i vinden. Rocken, vulgatan eller sjösandssländan, kärt barn har många namn. De är för denna gigant till slända som vi kört hela vägen från Gävle till långt ut i dalaskogen. Det är när dessa sländor dör (efter de lagt sina ägg) som sjöns stora öringar kommer upp till ytan för att kalasa.

Av tidigare erfarenheter från sjön så visst vi att det inte var någon större ide att trampa ut i våra flytringar innan kvällen var kommen. Istället för att fiska satt vi mest och spanade efter vak, åt mat, kokade kaffe och läste lite bok. En rätt så behaglig tillvaro. "Rocken" dansade högt upp i talltopparna och vi trodde oss få ett fint fiske till kvällen.

Tyvärr så blåste kvällen bort och vi fick paddla tomhänta in till vårt vindskydd. Inte en enda slända hade vi sett på vattenytan och inte heller något vak.

Tidigt nästa morgon trampade jag runt sjön med en streamer på släp men lyckades bara fånga en abborre. Resten av dagen spenderades likadant som den föregående. Vinden var något svagare och vi hoppades på en lugnare kväll.

Ytterliggare fiskare kom till sjön och vi fick höra att dagen före vi kom upp så hade de tappats en öring runt 4-5kg och ytterliggare en närmare 3kg. 

När klockan var runt åtta kunde vi inte hålla oss längre utan trampade ut på den allt lugnare sjön. Nu var vi rätt så många med flytringar på sjön. Iallafall 8 ringar plus en kanot och en båt som snurrade runt. Klockan gick och snart skulle väl sländorna komma? Några få vak ekade över den nu blanka sjön men sländorna, vart var sländorna?

För att göra historien kort så kom det knappt några sländor bara några få "rocken" spretade med sina vingar. Dom andra fiskarna försvann från sjön och tillslut var det bara vi kvar. Hjerpe hade en öring som var upp på kastavstånd men den ville inte se åt hans fluga.

Det var med tunga ben vi bar upp ringarna till bilen. Men det kommer fler gånger....
RSS 2.0